Den digitala kundresan – 5 tips på hur du lyckas online

Den digitala kundresan – 5 tips på hur du lyckas online

Artikeln publicerades i juni 2019

Att det är viktigt att synas online för att sprida sitt varumärke och driva försäljning är en självklarhet idag, men det räcker inte med en statisk hemsida eller sporadiska insatser i sociala media. Eftersom konkurrensen är hård på webben är det viktigt att ta ett helhetsgrepp om den digitala närvaron. Fundera på hur du möter din kund i de olika faserna på den digitala kundresan, är du närvarande i varje steg? Börja vidta åtgärder idag för att lyckas online! 

Ta ett helhetsgrepp om den digitala kundresan

Genom förståelse för de olika faser din målgrupp går igenom på kundresan kan du göra rätt digitala insatser och leda kunden till de mål du satt upp.

  1. Lägg grunden med en digital strategi
  2. Mätverktyg och mätning är nyckeln för att visualisera kundresan
  3. Fånga upp målgruppens intressen med sökmotoroptimering
  4. En attraktiv webbplats som leder till konvertering
  5. Nå tidigare webbplatsbesökare genom remarketing

1. Lägg grunden med en digital strategi

Det första och absolut viktigaste är att göra en analys av företagets nuläge och önskeläge. Vad är syftet med din närvaro online, vilka mål och målgrupper finns? Vilka faser har målgruppen genom kundresan och vilka kanaler är viktiga? Hur gör dina konkurrenter online och vilka utmaningar/möjligheter har du?

Läs också: Hur vi arbetar med digital strategi

2. Mätverktyg och mätning är nyckeln för att visualisera kundresan

Alla insatser som görs online går att mäta, analysera och förbättra! Se till att installera verktyg så som Google Analytics, Google Search Console och Facebook Pixeln på din webbplats. Använd Analytics eller motsvarande verktyg till att följa upp statistik och mäta konverteringar. På så sätt kan du visualisera dina kunders digitala kundresa från början till slut, vilket hjälper dig att se var dina åtgärder behövs.

Fortsätt läsa: Mer om möjligheterna med att följa statistiken på din webbplats

3. Fånga upp målgruppens intressen med sökmotoroptimering

Din målgrupp börjar ofta sin kundresa med en sökning på Google. Det är därför viktigt att ta reda på de söktermer som målgruppen använder och se till att leda sökfrågor till specifika landningssidor på din webbplats. Sökmotoroptimering är en mycket kostnadseffektiv marknadsföringsmetod eftersom du möter din målgrupp när de själva aktivt söker information.

Gör vårt SEO-test!

4. En attraktiv webbplats som leder till konvertering

När en besökare landar på din webbplats behöver den vara lättnavigerad och ha attraktivt innehåll med intressant text och snygga bilder. För att få besökaren att stanna måste webbplatsen också vara snabb, fungera smidigt på mobilen och vara säker för besökaren att använda (med ssl-certifikat).

Led sedan kunden vidare genom kundresan genom tydliga call-to-actions (CTA), så som “Anmälan till nyhetsbrev” eller andra uppmaningar som är relevanta för din verksamhet. Kan du kanske erbjuda besökaren något som motiverar dem att lämna ifrån sig sina kontaktuppgifter, t ex en timmes gratis rådgivning?

Se hur vi kan hjälpa dig med din webbplats

5. Nå tidigare webbplatsbesökare genom remarketing

Återkommande besökare är mer benägna att konvertera än förstagångsbesökare (källa), utnyttja detta till din fördel. Med remarketing kan du rikta annonser mot dem som har varit inne och besökt din webbplats tidigare för att påverka dem att komma tillbaka. Tekniken går att använda på sociala medier så som LinkedIn, Facebook och Instagram men även via nyhetsbrev och Google Ads. Annonsera inte i alla kanaler utan utgå från var din målgrupp befinner sig och anpassa innehållet beroende på ditt slutmål. Påminn inte bara om att du finns, ge dem en konkret anledning att komma tillbaka! Du kan exempelvis sponsra artiklar/inlägg för vidare läsning baserat på vad besökaren redan har läst, eller erbjuda en rabattkod för att avsluta en beställning som legat i varukorgen om du har en webbshop.

Se vårt blogginlägg om annonsering i sociala medier

Fler blogginlägg för din webbplats

Fokusera på dina digitala kanaler i kristider
Fokusera på dina digitala kanaler i kristider

När många företag upplever svårigheter och en minskad efterfrågan är den digitala närvaron viktigare än någonsin. Ditt företags webbplats och sociala medier blir därför de bästa redskapen för ditt varumärke och din försäljning.

Annonsera i sociala medier
Annonsera i sociala medier

Annonsera i sociala medier för att nå din målgrupp, öka din försäljning och sprida ditt varumärke. Låt oss introducera dig till möjligheterna med annonsering i sociala medier!

Därför är en digital strategi så viktig
Därför är en digital strategi så viktig

För att få effekt av din närvaro online behöver du veta vad du gör och vilka mål du strävar efter. En digital strategi är grunden i all närvaro online. Vet du hur du tar fram en för din verksamhet?

De digitala kunskapsklyftorna ökar: Hänger du med?
De digitala kunskapsklyftorna ökar: Hänger du med?

Det räcker inte längre att ha en webbplats som presenterar företaget på ett trevligt sätt. För att bli konkurrenskraftig online behöver du hänga med. Här presenterar vi första steget mot en effektivare digital närvaro.