Säkra din digitala närvaro på semestern

Säkra din digitala närvaro på semestern

Artikel först publicerad 2016, senast uppdaterad i augusti 2018

Hemsida, webshop och SEO kräver ständigt arbete för att nå resultat. Så här håller du företagets webbsatsningar levande utan att jobba på semestern.

Skaffa en backup

Det mesta går att förbereda innan semestern, men vissa saker kan kanske behöva lite handpåläggning även under semestern. Hemma har du ju grannen till att hålla ett öga på huset, mata katten och vattna blommorna. Om din hemsida eller webshop skulle krascha under semestern vill du att den ska komma upp så fort som möjligt igen utan att du behöver avbryta ledigheten. Be en vänlig själ hålla koll på hemsidan åt dig och glöm inte att berätta för alla berörda vem de ska vända sig till om det händer något.

Meddela semesteröppettider

Genom att berätta för dina kunder att du går på semester har de större överseende med att det kan ta längre tid innan de får tag på dig. Skriv var kunden ska vända sig med frågor under tiden eller berätta att ni har helt stängt, om så är fallet.

Meddela gärna semesteröppettiderna i god tid, så att kunder hinner återkomma till dig innan du försvinner. Posta dem överallt så att ingen missar det:

  • Hemsida/webshop
  • Facebook och andra sociala medier, beroende på var din verksamhet finns
  • Nyhetsbrev

Kör en semesterkampanj

Planera vad kunderna ska mötas av på din hemsida medan du grillar korv i solskenet. Kolla i statistiken: Vad sökte besökarna efter förra året under samma period? Under sommaren har många semester och letar ofta efter annan information och andra produkter än resten av året. Anpassa din kampanj därefter. Om du driver en webshop och kommer att ha längre leveranstider under semestern kanske du kan ge kunden något som plåster på såren?

Tänk på att undvika kampanjer som är knutna till en viss händelse. T.ex. ser det inte så bra ut att ha ett midsommarerbjudande när midsommar passerat sedan en vecka tillbaka. Håll dig till en kampanj som känns aktuell hela semesterperioden.

Ready 4 digital marketing?

Vi hjälper dig sätta ihop en kampanj som driver trafik åt dig över semestern. Hör av dig!

Checkbox

Tidsinställ material

Skapa material till företagets blogg, nyhetsbrev och annan information som går ut till kunderna med jämna mellanrum. De flesta digitala system för nyhetsbrev och bloggande erbjuder möjligheten att tidsinställa publiceringen. Om du inte hinner skriva så mycket nytt material nu, ta in gästbloggare eller återpublicera gammalt, tidlöst material. Glöm inte att dela ditt fina material på Facebook, Twitter, Instagram och andra sociala medier.

Semesteranpassa din sökmotoroptimering

Under sommaren när de flesta är lediga ser våra sökmönster lite annorlunda ut än vanligt.

Genom att semesteranpassa din sökmotoroptimering kan du klättra på sökord som är relevanta till dina produkter. Säljer du till exempel huvudbonader kanske du vill synas när folk söker på “solhatt”. Ändra temporärt den befintliga informationen på kampanjprodukterna och skapa nya landningssidor med relevant text.

Läs också: Hur du skriver sökmotoranpassade texter till din hemsida

Semesterpynta hemsidan

En nutidsanpassning behöver inte vara krångligare än en säsongsanpassad bild och en liten hälsning (med eventuella semesteröppettider). Om du vill kan det vara kul att semesterpynta logotypen! Genom att nutidsanpassa hemsidan på det här viset känns den aktuell och levande.

Sätt autosvar på mailen

När du jobbat klart sista dagen innan semestern, sätt ett autosvar på mailen. Berätta att du är på semester och var man kan vända sig med akuta ärenden under tiden. Glöm inte att lägga till viktiga länkar, t.ex. till FAQ på din hemsida, sociala medier eller andra ställen där man kan få mer information.

Checklista innan du går på semester:

  • Ordna backup och meddela berörda
  • Lägg upp semesteröppettider på alla kanaler
  • Skapa en kampanj som löper över hela semestern
  • Tidsinställ material
  • Semesteranpassa din sökmotoroptimering
  • Semesterpynta hemsidan
  • Sätt autosvar på mailen

Det viktigaste tipset vi kan ge till dig som är småföretagare är nog trots allt: Ta det lugnt! Meddela kunderna att du är ledig och logga sen ut. Motstå frestelsen att kolla mailen när du ligger på stranden. När kunderna vet att du har semester har de tålamod att vänta längre, i synnerhet på sommaren när de kanske är lediga själva.

Trevlig semester!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få våra blogginlägg och tips via vårt nyhetsbrev, som kommer ut några gånger per år! Genom att ange din e-postadress så samtycker du till att vi skickar dig nyhetsbrev. Vi lämnar inte ut din adress till någon annan. Du kan när som helst avregistrera dig från fortsatta utskick.


Lämna följande fält tomt

Fler blogginlägg om digital strategi

Därför är en digital strategi så viktig

För att få effekt av din närvaro online behöver du veta vad du gör och vilka mål du strävar efter. En digital strategi är grunden i all närvaro online. Vet du hur du tar fram en för din verksamhet?